marka Dacia

Nasser Al-Attiyah pridružuje se Dacia momčadi za reli izdržljivosti

  • Nasser Al-Attiyah, peterostruki pobjednik Relija Dakar, službeno postaje vozač Dacia momčadi za reli izdržljivosti.
  • Prvi nastup pod zastavom marke čeka ga u 2024., i to već od testnih faza, a od 2025. nastupit će na Reliju Dakar i FIA-inu svjetskom prvenstvu u reliju izdržljivosti (W2RC) zajedno sa Sébastienom Loebom i Cristinom Gutiérrez Herrero.
Dacia je danas službeno objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njezinoj momčadi za reli izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah dvostruki je prvak FIA-ina svjetskog prvenstva u reliju (WRC-2) i 19-struki pobjednik FIA-ina bliskoistočnog prvenstva u reliju (u razdoblju od 2003. do 2015. godine). Al-Attiyah često se natječe u reliju, reliju izdržljivosti i drugim utrkama na stazi. Njegov je rekord u reliju nemjerljiv. Štoviše, peterostruki je osvajač Svjetskog kupa u cross-country reliju i dvostruki nositelj naslova prvaka u Svjetskom prvenstvu u reliju izdržljivosti.

Al-Attiyah u Dakru ima svojevrstan status legende. Godine 2010. osvojio je drugo mjesto, zaostavši 2 minute i 12 sekundi za Carlosom Sainzom. Godine 2011. osvojio je svoj prvi naslov prvaka u Dakru, pretekavši Giniela de Villiersa i Carlosa Sainza.

U Dakru je ponovno briljirao 2015., 2019., 2022. i 2023. s navigatorom Mathieuom Baumelom s kojim će nastaviti surađivati i u Dacia momčadi. Četrdesetsedmogodišnji Baumel jedan je od najuspješnijih francuskih navigatora. U Dakru je ostvario četiri pobjede, dok je u Svjetskim prvenstvima osvojio čak 12 naslova (dva u reliju izdržljivosti, jedan u natjecanju WRC2 i 9 u Bliskoistočnom prvenstvu u reliju).

Nasser Al-Attiyah i Mathieu Baumel, uz Sébastiena Loeba i Fabiana Lurquina te Cristinu Gutiérrez Herreru i Pabla Morena Huetea, bit će treća posada Dacia momčadi koja će se upustiti u avanturu zvanu "reli izdržljivosti".

Počevši od 2024., sve tri posade testirat će Dacia prototipe s pogonom na sintetičko gorivo na stazama marokanskog relija. Njihov je cilj osvojiti prvenstvo u Dakru!