Dacia tehnologije

Vozite pametno na LPG!

Što kad bi LPG bio na glasu kao najbolje pogonsko gorivo za automobile? Valja spomenuti da je riječ o gorivu čije kvalitete nisu naširoko poznate: ekološki je prihvatljivo, pristupačno i sigurno. Ima i smisla s obzirom na rastuće cijene goriva i globalne napore da se smanje emisije CO2. No, koliko je jednostavno koristiti plin? Je li praktično? Kako napuniti spremnik na benzinskoj postaji? Damien, voditelj odjela za međusektorske usluge pri Daciji, objasnio nam je zašto ukapljeni naftni plin usrećuje toliko kupaca koji su odabrali Dacijin dvogorivni motor ECO-G. Zaključak je jednostavan: jednom kad prijeđete na plin, nikad se nećete vratiti na staro!

Naftni plin... Zvuči opasno i zagađuje! Netočno! Istina je potpuno suprotna. LPG je neshvaćen i kupci od njega zbog toga zaziru. Na glasu je kao opasan i zastarjeo, što je potpuno neutemeljeno. LPG je kao gorivo usavršavan desetljećima; sada je siguran, pouzdan i jednostavan. Znalcima pruža puno veselja jer je riječ o jeftinijem gorivu koje karakterizira manja potrošnja. Kao i dizel? Da, ali je još jeftiniji, a pritom ispušta manje CO2 i manje čestica čađi. U brojnim ga se zemljama smatra čistim gorivom, stoga LPG vrijedi bolje upoznati. Svaki Dacijin model dostupan je u inačici s motorom ECO-G, pokretanim LPG-om. To Dacijinu ponudu čini jedinstvenom na tržištu i dobitnim rješenjem za kupca i planet.

"LPG je praktično, ekonomično, ekološki prihvatljivo i jednostavno gorivo. LPG je tako tipičan za Daciju!" Damien, voditelj odjela za međusektorske usluge pri Daciji

LPG: gorivo koje ide ukorak s vremenom
LPG nije niti za specijaliziranu upotrebu, niti prolazni trend. Naprotiv! Upotrebljava se kao pogonsko gorivo od 1979., a u međuvremenu je pokorio svijet. Najviše se koristi u Koreji, Rusiji, Tajlandu, Meksiku i Turskoj. U Europi su predvodnici Poljska, Ukrajina i Italija. Danas LPG pokreće 28 milijuna vozila diljem svijeta.