Predstavljanje posebne serije „Proud“ u povodu 15 godina Dacije u Europi.

Prošlo je već 15 godina!

Dacia povodom 15. obljetnice svojeg postojanja u Europi predstavlja ograničenu seriju modela Duster i Sandero Stepway nazvanu "Proud". Modeli te ograničene serije dostupni su već sada za naručivanje kod ovlaštenih Dacia koncesionara.

Ograničena serija „Proud“ povodom 15 godina Dacije u Europi

Modeli iz ograničene serije „Proud“ temelje se na opremi inačice Stepway i inačici Prestige modela Duster, dostupni su u sedam boja karoserije (šest za Duster), uključujući i novu plavu boju Iron. Osim serijskom opremom, modeli iz ograničene serije Proud nude korisne Dacijine tehnologije kao što su kamera za vožnju unatrag i radari, automatski klima-uređaj, 7-inčni dodirni zaslon s navigacijskim sustavom i informacijama o prometu, radio-uređaj, USB priključak i Bluetooth. Modele izvana krase 16-inčni aluminijski naplatci (17-inčni na modelu Duster), bočne zaštitne letvice (samo na modelu Sanderu i Dusteru), oznaka „15 Years” na pragovima prednjih vrata, posebna naljepnica te biserno crna kućišta vanjskih retrovizora. Dizajn unutrašnjosti jednako je profinjen zahvaljujući posebnim presvlakama, plavim umetcima ventilacijskih otvora, plavim oblogama u predjelu ručica vrata te prednjim i stražnjim zaštitnim tepisima.

Novi prodajni rekordi

Marka Dacia sedmu je godinu zaredom postavila novi prodajni rekord u Europi s ukupno 564.854 prodanih vozila (+10,4 %). Za ovaj su uspjeh najviše zaslužni modeli Duster i Sandero. Dacia je ostvarila tržišni udjel od 3,16 % (+0,3 postotna boda) i tako ostala među pet najprodavanijih marki na tržištu za privatne kupce u Europi s udjelom od 3,4 % (+0,5 postotnih bodova u 2018.).

U Hrvatskoj je Dacia 2019. godinu završila na 5. mjestu na tržištu osobnih vozila s ukupno prodanih 3680 vozila. Dodamo li tome 477 prodanih gospodarskih vozila, ukupna prodaja Dacije iznosila je 4157 vozila te je s 5,78% tržišnog udjela zauzela 6. mjesto na ukupnom tržištu. Najzaslužniji za takav uspjeh su, kao i u Europi, modeli Sandero s prodanih 1438 vozila (2. mjesto na segmentu malih gradskih automobila) te Duster s 1585 prodanih vozila (2. na segmentu C-SUV modela).